lessen VAN LEVEL 1 t/m 3 EN MEER …


Yogaschool Amsterdam

Level 1


Wat: Onze Level 1 yogalessen draaien om ‘doen doen doen’. Je leert onder begeleiding van gecertificeerde yogadocenten op een veilige manier de basishoudingen goed uit te voeren. Je leert en oefent staande houdingen en je maakt kennis met props en cyclisch leren. Cyclisch leren betekent dat je herhaaldelijk dezelfde oefeningen doet, steeds belicht vanuit een andere invalshoek. 

Voor wie: Onze Level 1 yogalessen zijn bedoeld voor iedereen die begint met (Iyengar) yoga en voor iedereen met yoga-ervaring die behoefte heeft om de basisoefeningen nog beter onder de knie te krijgen. Je wordt stabieler en krijgt uithoudingsvermogen. Voor iedereen, of je nu jong of oud bent, lenig of stram, fit of niet. Met koorts werken, vertraag je je herstel, dus blijf thuis en ziek uit.

Wanneer: woensdag 18.00 uur; zaterdag 11.00 uur; zondag 09:30 uur

Lesduur: 75 minuten per les 

Hoe vaak: Voor het gewenste resultaat adviseren wij eerst een vaste tijd in de week uit te kiezen en deze elke week te doen. 

Resultaat: Leerlingen ervaren deze yogalessen vaak als een verfrissende afwisseling in hun werkweek. Je gaat terug naar de essentie van yoga. Met als resultaat dat je door meer stabiliteit én meer soepelheid in je lijf, je beter in je vel gaat voelen.Yogaschool Amsterdam

Alle Levels


Wat: In onze Alle Levels lessen werken we met basishoudingen, èn gevorderde Asana’s, volgens het maandelijks terugkerend patroon waarbij in week 1 Staande Asana’s, week 2 Vooroverbuigingen, week 3 Achteroverbuigingen, Diverse andere Asana’s en de laatste zeven dagen in de maand Herstellende Asana’s of Pranayama aan bod komen. Hier zie je de typische vaardigheid van een gecertificeerde Iyengar yogaleraar: multitasken en alternatieven geven als dat nodig is, denk aan menstruatie/zwangerschap, maar ook blessureleed of chronische pijn.

Voor wie: Onze Alle Levels lessen zijn bedoeld voor iedereen die de Iyengar yoga traditie kent. Heb je al wel yoga ervaring maar nog nooit Iyengar yoga gedaan? Verwacht gedurende drie maanden onze manier van doen te leren kennen in de Level 1 les. In overleg met de leraar beslis je welke les geschikt is als je bij voorbeeld vaker per week les volgt.

Wanneer: maandag 10:00 en 18:30; dinsdag 18:45; woensdag 19:45; vrijdag 10:00 

Lesduur: 90 minuten

Hoe vaak: Voor het gewenste resultaat adviseren wij eerst een vaste tijd in de week uit te kiezen en deze elke week te doen. 

Resultaat: Leerlingen ervaren deze yogalessen vaak als een verfrissende afwisseling in hun werkweek. Meer kennis en begrip van de asana’s en van jezelf. Je wordt sterker en kunt uitdagingen aan.


Yogaschool Amsterdam

Prop up!


Wat: In de “Prop up” les leer je op een veilige manier en onder begeleiding van een gecertificeerde yogadocent, hoe props gebruikt kunnen worden om je te steunen en om je herstel van ziekte of een blessure te bespoedigen. Iyengar yoga is heel veelzijdig. Hier kun je zien hoe Mr. Iyengar een methode heeft ontwikkeld om te oefenen als je een blessure hebt of met ziekte te kampen hebt. Het is een positieve aanpak, we blijven niet bij de pakken neer zitten. 

Voor wie: Deze les is geschikt als je uit onze Yogatherapie ontslagen bent of als je minimaal een halfjaar Iyengar yogalessen hebt gevolgd en je fysiek of mentaal oververmoeid bent. Ook is deze les geschikt als je gezond zwanger bent en wilt leren hoe je de asana’s met meer aandacht voor je kind naar je hand kunt zetten. Ben je ziek of zwaar geblesseerd? Vraag dan naar de mogelijkheden om Yogatherapie te doen in een privé-les. Voor al onze lessen geldt echter dat je alleen kunt deelnemen als je koortsvrij bent.

Wanneer: dinsdag 10:00 

Lesduur: 90 minuten 

Hoe vaak: Om het beste te herstellen, volg je deze les eens per week en oefen je zelf op de dagen dat je geen les hebt.

Resultaten: Na deze les voel je je lekkerder in je vel en weet je welke aanpassingen in de asana’s voor jou en jouw herstel nodig zijn om er optimaal van te kunnen profiteren, tijdens de lessen en als je zelf oefent. Je staat verbaasd over wat wel allemaal kan.


Yogaschool Amsterdam

Level 2


Wat: Je leert in onze Level 2 yogalessen het verband te zien tussen bepaalde asana’s (sequencing) en je ontwikkelt je concentratie en wilskracht verder door wat langer in een houding te blijven staan. Je leert groepen asana’s beter kennen waarbij we elke week van de maand een andere groep behandelen. Je hebt in de Level 1 lessen al omgekeerde houdingen geleerd, zoals Halasana (ploeg) en Salamba Sarvangasana (schouderstand). Wellicht weet je ook al hoe je Salamba Sirsasana (hoofdstand) moet aanvliegen. Belangrijk bij deze lessen is dat je beseft dat je als individu bijdraagt aan je eigen ontwikkeling en aan de ontwikkeling van de groep. En daarmee het succes van de les. Door er elke week bij te zijn, zorg je ervoor dat de les het gewenste effect heeft op je eigen gestel en op de sfeer in de groep die nodig is om je te blijven ontwikkelen. 

De yogahoudingen die iedere week van de maand aan bod komen in deze yogalessen:

1 t/m 7e dag: staande houdingen en twists

8 t/m 14e dag: vooroverbuigingen

15 t/m 21e dag: achteroverbuigingen

22 tot de laatste 7 dagen: miscellaneous

Laatste 7 dagen: omgekeerde- en herstellende houdingen en ademhaling

Voor wie: Onze Level 2 yogalessen zijn speciaal voor jou bedoeld als je minimaal een jaar Iyengar yoga-ervaring hebt. Kom je door ernstige fysieke beperkingen of blessures niet goed mee in de les? Zoek dan contact met je leraar die je zal doorverwijzen naar een geschikte les.

Wanneer: zaterdag 9.00 uur

Lesduur: 90 min per les 

Hoe vaak: Wij adviseren je om tweemaal per week les te volgen en minimaal eenmaal per week thuis te oefenen

Resultaat: Het resultaat van deze yogalessen is dat je je samen met andere mensen persoonlijk blijft ontwikkelen en door er eenvoudigweg te zijn, bij te dragen aan de goeie energie van de groep. Je ontwikkelt en verfijnt je houdingen zodat je de verdieping gaat ervaren van de fysieke uitdaging en de mentale rust.


Yogaschool Amsterdam

Level 3


Wat: Onze Level 3 yogalessen zijn Iyengar yogalessen op het hoogste niveau. Je kunt zelfstandig Salamba Sirsasana en Salamba Sarvangasana en Urdva Dhanurasana en andere sterke achteroverbuigingen. Ook ken je de verschillende zithoudingen als Virasana en Padmasana. Je voelt je op je gemak in je eigen oefenpraktijk en oefent minstens tweemaal per week zelfstandig. Je leest in het boek “Light on Yoga” of een ander boek van BKS Iyengar of Geeta Iyengar en bent vertrouwd met de Sanskriet namen van asana’s en bepaalde filosofische concepten. 

Voor wie: Om deze lessen te kunnen volgen, moet je minimaal 2 jaar intensief Iyengar yogalessen hebben gevolgd. Je kunt het niveau aan, je signaleert blokkades, weet wat je te doen staat en blijft jezelf hierin uitdagen. Individueel en in de groep. Ben je geblesseerd of ziek en twijfel je of je kunt deelnemen? Vraag ons dan om advies. Heb je koorts? Dan is ons dringende advies om zo snel mogelijk onder de wol te kruipen want met koorts kun je aan geen enkele les deelnemen.

Wanneer: wekelijks woensdag 08:30 uur

Lesduur: woensdag 105 min

Hoe vaak: Op dit niveau doe je iedere dag je yoga, door regelmatig de lessen te volgen afgewisseld met zelfstandig oefenen. 

Resultaat: Volg je deze lessen, dan is Iyengar yoga je levensstijl. Je leert steeds beter naar binnen te kijken en open te staan voor jezelf en voor anderen. Je leert steeds scherper te zien wat echt belangrijk voor je is en wat je niet meer nodig hebt om het vervolgens los te laten. Je gaat je steeds meer interesseren in de yogafilosofie en leert je yogakennis en -ervaring actief in te zetten wanneer jij dat nodig hebt zodat je dagelijks met meer rust en ruimte in balans blijft.