skip to Main Content
Certified Yoga for students and teachers

ONZE IYENGAR YOGALESSEN

IYENGAR YOGA: DE BASIS

Iyengar Yoga is de yogavorm waar wij docenten voor gevallen zijn. Onafhankelijk van elkaar, in een tijd waarin het nog niet bepaald ‘hip’ was om aan yoga te doen, gemiddeld zo’n 20 jaar geleden. Het doet ons goed om te zien dat inmiddels zoveel meer mensen yoga omarmd hebben. Inclusief alle moderne yogavormen die er zijn. Op Yogaschool Amsterdam leer je Iyengar Yoga, een oude vorm van yoga waar veel moderne yogavormen van afgeleid zijn.

MR. B.K.S. IYENGAR

Iyengar Yoga is ontwikkeld door Mr. B.K.S. Iyengar [1918 – 2014] , in 2004 door Time magazine uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Mr. Iyengar ontwikkelde deze vorm van yoga vanwege zijn gezondheidsklachten.

ZELFHERSTELLEND VERMOGEN

B. K. S.  Iyengar had als kind ernstige gezondheidsproblemen. Die problemen brachten hem ertoe om de klassieke Hatha yoga-oefeningen die hij leerde van zijn leraar Krishnamacharya door te ontwikkelen tot een heel eigen, unieke yogastijl. Een stijl waarmee hij het zelfherstellend vermogen van zijn lichaam aansprak. Met als gevolg dat hij 95 jaar oud is geworden en hij met zijn yogaleer nog steeds generaties yogastudenten helpt en inspireert gezonder te leven.

BKS Iyengar-Yogaschool Amsterdam Amsterdam West De Baarsjes

OPTIMALE
BASISHOUDINGEN

Iyengar’s yogastijl gaat uit van het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Met optimale lichaamshoudingen als basis voor verdere ontwikkeling van je welzijn. Yogahoudingen waarin je via inspanning volledig kunt ontspannen en – na veel oefenen – zelfs kunt mediteren. Het ultieme streven. Ook wel ‘Effortless effort’ genoemd, tevens een van de regels uit het in de yogawereld belangrijke boek ‘Yogasutra’s van Patanjali’ van circa 200 jaar v.Chr. Tegelijkertijd is Iyengar Yoga een yogavorm waarover nog weleens een vooroordeel bestaat.

IYENGAR YOGA: VOOROORDELEN

Iyengar Yoga lessen zouden volgens sommigen streng en rigide zijn. En dat gaat ons aan het hart. Want Iyengar Yoga draait weliswaar om nauwkeurig uitgevoerde lichaamshoudingen, maar wel om lichaamshoudingen die juist heel liefdevol zijn, voor je lichaam én je geest. Mits je de oefeningen goed uitvoert.

Anders gezegd: je hoeft niet streng of rigide les te geven om je te helpen de oefeningen goed te doen. Maar de oefeningen moeten wel goed uitgevoerd worden, om er goed aan te doen. Om bijvoorbeeld je lichaam zó goed te leren kennen, dat je het herstellend vermogen ervan kunt aanspreken. Een belangrijke eigenschap van Iyengar Yoga. Doe je dat goed, dan kom je met je hoofd, je hart en je lijf in balans. Daar helpen we je graag bij. Met liefde!

IYENGAR YOGA: MET PROPS

Onze Iyengar Yoga lessen gaan uit van wat je wel kunt, niet wat je niet kunt. Of denkt niet te kunnen. Onder meer door het gebruik van yogahulpmiddelen (props) zoals blokken, klapstoelen en touwen. Een belangrijk kenmerk waarmee Iyengar Yoga zich onderscheidt van andere vormen van yoga.

Met props ervaar je ongeacht je yogalevel, je lenigheid of je fysieke gesteldheid een oefening volledig, in elke vezel van je lichaam. Wij houden daarvan. Omdat geen enkel mens hetzelfde is. Het maakt het niet alleen leerzamer. Het onderstreept tegelijkertijd dat Iyengar Yoga ook geschikt is voor jou. Wie je ook bent of wat je ook hebt.

Zelf proberen?

“It is through the alignment of the body that I discovered the alignment of my mind, self, and intelligence.”
B.K.S. IYENGAR

Certificaten Yogaschool Amsterdam

Back To Top