Over yoga en Iyengar yoga

Met yoga houd je energie over.
Dat doe je door jezelf daar heel bewust de tijd en de ruimte voor te gunnen. Dat is wat je met yoga doet. Met yoga kom je op een gezonde manier in beweging waardoor je niet alleen energie verbruikt, maar ook krijgt én overhoudt.

Waarom yoga’ vraag je je misschien af. Terwijl je dagelijks tientallen keuzes maakt om mensen en situaties de aandacht te geven die ze verdienen. Je werk, collega’s, gezin, vrienden, familie. En jezelf? Hoe zorg je er nu voor dat je nog energie over hebt voor jezelf?

Iyengar Yoga, named after and developed by B. K. S. Iyengar, and described in his bestselling 1966 book Light on Yoga, is a form of yoga as exercise that has an emphasis on detail, precision, and alignment in the performance of yoga postures (asanas).

The style often makes use of props, such as belts, blocks, and blankets, as aids in performing the asanas. The props enable beginning students, the elderly, or those with physical limitations to perform the asanas correctly, minimizing the risk of injury or strain. ( bron Wikipedia)

Bellur Krishnamacharya Sundaram Iyengar (Bellur, 14 december 1918 – Poona, 20 augustus 2014), ook wel Yogacharya B.K.S. Iyengar, was een Indiaas yogaleraar. Hij ontwikkelde Iyengar Yoga.

B.K.S. Iyengar wordt beschouwd als een van de belangrijkste yogaleraren in de wereld.[1] Hij beoefende yoga gedurende bijna zijn gehele leven. Na een jeugd met een geschiedenis van malaria, tbc, tyfus, en kinderziektes zoals mazelen was het op zijn 16e de yoga die hem vitaliteit en kracht gaf en hem nog 80 jaar te laten oefenen, ontwikkelen en onderwijzen. Het hielp hem op zijn 16e malaria, tbc en tyfus te overwinnen.[2]

In de stad Poona ruim 120 km landinwaarts vanaf Mumbai heeft hij vanaf 1937 tot het eind van zijn leven gewoond en les gegeven. In 1975 heeft hij het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI), vernoemd naar zijn vrouw (1927-1973), in deze stad opgericht. Dit instituut is in samenwerking met vele verschillende landelijke verenigingen verantwoordelijk voor het behalen van certificaten voor Iyengar yoga leraren en een geregistreerd keurmerk. Er zijn verschillende niveaus van certificaten te weten, aspirant, junior, senior en gevorderde senior. Naar schatting een miljoen mensen beoefenen Iyengar-yoga.[3]

In 1952 geeft hij zijn eerst westerse leerling les, namelijk violist en dirigent Yehudi Menuhin. Op zijn uitnodiging gaf B.K.S. Iyengar zijn eerste les in het buitenland (Zwitserland 1954). B.K.S. Iyengar heeft in zijn leven veel boeken geschreven over de beoefening en filosofie van yoga, waarvan “Light on Yoga” (1966) zijn eerste en best verkochte boek is geweest. Daarop volgden: “Light on Pranayama” en “Light on the Yoga Sutras of Patanjali” en vele andere titels. Het boek “Light on Yoga” wordt wel gezien als het meest complete boek over yoga en brengt de uitvoering meest gedetailleerd in beeld. Het is vertaald in het Nederlands en heeft de titel; “Yoga Dipika”, en dipika is Sanskriet voor ‘licht op’. Hij heeft in zijn leven les gegeven aan velen, waaronder ook vooraanstaande personen uit de kunst- en sportwereld, de wetenschap, royalty’s en religieuze leiders zoals paus Paulus VI en de dalai lama. Hij heeft in zijn leven vele prestigieuze prijzen en ere doctoraten ontvangen. In 2004 stond Iyengar in de Time 100, een lijst van de honderd invloedrijkste personen ter wereld. Bron wikipedia

Ongeacht je leeftijd, je lenigheid of je gezondheid kun je je in onze yogaschool blijven ontwikkelen. Of je nou spiritueel of juist heel nuchter bent, introvert of extravert, een groepsmens of juist niet. Van beginners tot gevorderden en leraren. Iedereen komt bij Yogaschool Amsterdam in harmonie samen. Niet voor niets dat de meeste leerlingen bij ons komen om te blijven.

Over de lessen

De camera werkt alleen als de computer aan staat voor een Zoom verbinding met
leerlingen thuis. Hij staat dus niet ‘aan’ of op ‘sluimer’ als er geen onlineverbinding wordt gemaakt. De les ‘in de zaal’ is tegelijkertijd ‘online’, dit noemen we voor het gemak een ‘hybride les’. Wij hebben de leerlingen die meedoen via onlineverbinding in principe al in een les in de zaal leren kennen, dus er komen geen onbekenden meedoen. We kijken echt naar wat een leerling thuis doet en geven net zo goed feedback aan mensen in de zaal als via de onlineverbinding.
De camera staat vooral gericht op de docent. Als een leerling via de onlineverbinding
zou willen zien wie precies meedoet in de zaal, dan valt dat op, want zo iemand is niet aan het oefenen 😉
De bedoeling is dat je op je matje staat als je de online les volgt, en niet steeds als voyeur naar andere deelnemers in de zaal of online zit te kijken. De docent let daarop en behoudt zich het recht voor om iemand te verwijderen uit de online les.

We bieden de Beginnerslessen niet online aan omdat we geloven dat iemand die met Iyengar yoga begint, de driedimensionale ruimte nodig heeft om zichzelf en de
oefeningen te leren kennen. Ook voor ons docenten is het belangrijk om je eerst te leren kennen in de groepsles, zodat we je op afstand in een online les goed kunnen
begeleiden.
Zoals je in ons rooster kunt zien, zijn de tijden van de online en in de zaal lessen
hetzelfde. Momenteel geeft alleen Kristien hybride lessen. De Algemene lessen gegeven door Anna, Frans Jozef en Linda zijn allemaal ‘in de zaal’.


Bij de Asana-lessen kunnen vijf mensen online aanhaken, in de Pranayama-les op vrijdag acht.


Afhankelijk van het soort les kunnen er tot twaalf mensen meedoen in de les.

Onze Yogaschool is de benedenverdieping van een woonhuis, ongeveer zestig vierkante
meter. Je komt binnen via een smalle gang waar je je jas en schoenen kwijt kunt.
Omkleden kan in het toilet, in een kant van de zaal. We vragen je dus waar mogelijk al
met je yogakleding onder je straatkleding aan, naar ons toe te komen. De straatkleding
past in een kratje en gaat in de kast. En zo is er meer plaats voor yoga. We woekeren
met ruimte en nee er is helaas geen douche.

In principe gaat de voordeur op slot, wanneer de les begint. Dat geeft rust en
concentratie bij het begin van de les.
Kom dus tien minuten van tevoren en reken je reistijd ruim, zeker als je over een van
de bruggen moet.
De voordeur gaat een kwartier voor aanvang van de les open.

Staat jouw vraag hier niet bij?

Neem contact op. We helpen je graag verder.